poniedziałek, 2 września 2013

Tarta z pomidorami.

Wróciłam naładowana nową energią, z głową pełną pomysłów, otwartym umysłem i jeszcze większym zapałem. 
Dzisiaj pochwalę się moim wczorajszym obiadem, abyście to Wy dzisiaj mogli zjeść takie smaczne danie.

Składniki: (blacha 28cm)
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli

Nadzienie:
- 200g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 150 ml śmietany 12%
- 2 jajka
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 1 duży żółty pomidor
- 1 średni czerwony pomidor
- 1/4 małej papryczki chilli

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wkroić do niej masło i dokładnie posiekać oba składniki nożem. Następnie dodać żółtka, śmietanę oraz sól i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, przełożyć do woreczka foliowego. Odstawić do lodówki na ok. 1h.
Rozgrzać piekarnik do 200°C
Rozwałkować ciasto tak, aby wystawało poza formę do tarty. Nakłuć je widelcem w kilku miejscach. Piec 15 min.

Nadzienie:
Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Podsmażyć na oleju.
Jajka, śmietanę oraz bazylię, oregano, pieprz i sól połączyć razem.
Pomidory umyć i pokroić (ja kroiłam w plasterki, które przekrawałam na pół)
Chilli drobno posiekać.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, dno wyłożyć boczkiem z cebulą. Całość zalać śmietaną z jajkami. Wierzch wyłożyć pomidorami i posypać chilli.
Zapiekać 15-20 min w 200°C.

Gotowe. Smacznego.


1 komentarz:

  1. ostatnio sama robiłam tartę, uwielbiam je! idealne na obiad :) taka mocno pomidorowa wersja jest z pewnością bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń